środa, 28 stycznia 2015

Kokosanki

Kokosowe ciasteczka robi się szybko i równie szybko znikają z talerza :)

składniki:
- wiórki kokosowe
- olej kokosowy
- mąka kukurydziana
- woda
- ksylitol

Składniki dobieram "na oko" :) Do kubka wlewam ciepłą wodę i dodaję łyżkę oleju kokosowego. Pod wpływem ciepłej wody, olej rozpuści się. Do miski wrzucam ok. 100g wiórków kokosowych i dodaję 3 łyżki mąki kukurydzianej i 2 łyżeczki ksylitolu. Zawartość kubka (woda + olej) wlewam do miski z wiórkami i mąką. Mieszam. Tworzę małe kuleczki, które rozpłaszczam na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą. Masa na ciasteczka może się nie kleić, czasem się kruszy, ale tym nie trzeba się przejmować. Ciasteczka po upieczeniu są zwarte i nie kruszą się. Ciasteczka piekę 20min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz