środa, 13 sierpnia 2014

placuszki bananowe

Z powodu bólów brzuszka u mojej Izy, przeszliśmy na dietę bezglutenową, a do naszej listy alergenów dopisaliśmy gluten :(
Od tego momentu pojawił się problem, co dać dziecku do jedzenia na śniadanie i na kolacje. Z obiadem nie mam aż takiego problemu. Zupki na bazie różnych warzyw a na drugie danie ziemniaki, ryż, czy kasza gryczana...toteż "jakiś" wybór jest ;) No a śniadania....koszmar :(

Jednym z pomysłów były placuszki bananowe. Wykonanie błyskawiczne, chwila na smażenie i gotowe :)

Składniki:
- dojrzałe banany
- mąka kukurydziana lub ryżowa
- olej kokosowy

Banany zblendować na gładką masę. Dodać mąkę, wymieszać i gotowe. Smażyć małe placki na oleju kokosowym. Do tego można dziecku zrobić kakao. U nas mleko ryżowe + karob. Pyszne śniadanie bezglutenowe, bez cukru gotowe :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz