sobota, 12 lipca 2014

"Orzeszki"

Orzeszki ziemne są silnym alergenem, i niestety uczulają moją Izę. Szukałam zatem jakiegoś zamiennika, czegoś na przekąskę, do pochrupania, nowego i zdrowego. Znalazłam! :) Ciecierzyca, pieczona w piekarniku rewelacyjnie zastępuje orzeszki. Jest chrupiąca, zdrowa i nie uczula :)
Zawiera bardzo dużo białka, żelaza, potasu, fosforu, błonnika i większość witamin z grupy B.
Najdłuższym etapem przygotowania przekąski jest namaczanie i gotowanie.
Zaczęłam od moczenia ciecierzycy przez całą noc. Rano ją ugotowałam do miękkości. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i posmarowałam oliwą. Na blaszkę wyłożyłam ciecierzycę, posmarowałam oliwą i posypałam solą morską W przypadku przypraw jest pełna dowolność, dodajemy to, co kto lubi, np czosnek, papryka czerwona, mieszanki ziołowe. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni. Piekłam 45min, od czasu do czasu mieszając, żeby upiekła się równomiernie. Ma być przyrumieniona i chrupiąca.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz