sobota, 7 marca 2015

Pulpeciki kalafiorowo - ryżowe

Na obiad zazwyczaj jemy ziemniaki, kaszę gryczaną lub ryż, ale czasem pojawia się ochota na kulinarne eksperymenty  :) Dzieci chętniej jedzą, gdy posiłek jest podany w innej niż zazwyczaj formie. Atrakcyjniejszy sposób podania pozwala  "przemycić" więcej wartościowych składników na talerze naszych niejadków.
Na szczęście my nie mamy takich problemów, ponieważ Iza zjada wszystko ze smakiem i nie grymasi :)

składniki:
- ryż brązowy
- kalafior
- marchewka
- cebula
- natka pietruszki
- koperek
- sól morska
- mąka ryżowa



Kalafior ugotować na parze. Ryż brązowy gotuje się dłużej niż zwykły, więc warto ugotować go wcześniej. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju kokosowym, dodajemy sól i startą marchewkę. Do miski wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, żeby masa była bardziej gęsta. Formujemy małe kuleczki i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju kokosowym do zarumienienia. Nasza ulubiona wersja podania to pulpeciki z kotletem i ogórkiem kiszonym.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz